Kapustnica
1 kg kyslej kapusty
1 l vody z kyslej kapusty
1 bravčová klobása surová
1 bravčová klobása údená mäkká (vianočná)
500 g údeného mäsa (napr. pliecko)
5 strúčikov cesnaku
celé čierne korenie
1 - 2 bobkové listy
hrsť sušených húb (zmes lesných)
asi 4 polievkové lyžice (PL) ryže
1 PL masti
1 - 2 PL hladkej múky na zápražku
Do hrnca dáme pokrájanú kapustu, vodu z kapusty, pridáme celé klobásy, údené mäso, celé strúčiky cesnaku, korenie, dolejeme vodou a varíme asi hodinu.
Sušené huby namočíme vo vode a uvaríme.
Urobíme svetlú zápražku (keď je klobása málo paprikovaná, pridáme aj trošku sladkej papriky kvôli farbe), zriedime vodou z polievky, premiešame aby neboli hrudky a vlejeme späť. Do polievky hneď dáme aj ryžu a huby aj s vodou, v ktorej sa varili. Povaríme, keď treba dosolíme. Pred podávaním mäso a klobásu pokrájame na kúsky.
Dobu varenia prispôsobíme údenému mäsu. Keď treba, uvaríme ho do polomäkka a až potom pridáme kapustu a pokračujeme ďalej.
Komentáre
Prehľad komentárov
vyskusali sme vynikajuca
mnam :D
zuzu - polefka