Veľkonočná plnka
15 rožkov z predošlého dňa, 6 - 7 vajec, 500 - 750 g vareného údeného mäsa, 1 - 2 údené klobásy, 250 - 300 ml vývaru zeleninového alebo mäsového, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, trochu smotany, 1 - 2 ČL sušeného zeleninového korenia
Rožky pokrájame na malé kocky, pridáme pokrájané údené mäso aj klobásu. Vo vývare rozmiešame žĺtky, pridáme soľ (opatrne kvôli údenine), korenie, posekanú petržlenovú vňať a polejeme rožky. Necháme nasiaknuť. Zatiaľ si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.
Keď je masa veľmi tuhá pridáme smotanu, alebo vývar. Primiešame sneh a dáme do zapekacej misy, alebo pekáča. Povrch uhladíme a upečieme v stredne vyhriatej rúre do zlata.
Podávame pri veľkonočnom pohostení pokrájané na kúsky. Môžeme jesť teplé aj studené.
Mäso a klobásu dávame podľa chuti. Klobásu môžeme olúpať tak, že ju opláchneme v horúcej vode, rýchlo osušíme a olúpeme.
Komentáre
Prehľad komentárov
Velkonočná plnka je vlastne fantastický mäsový koláčik. Každému kto má chuť sa trochu poobracať v kuchyni ho vrele doporučujem. Jedol som ho presne pripravený podľa receptu a preto viem o čom hovorím.
Aleš - Malý zázrak