Mazanec
500 g polohrubej múky
200 - 250 ml vlažného mlieka
100 g jemného kryštálového cukru
1 balenie čerstvého droždia
50 g hrozienok
2 PL rumu
1 vanilkový cukor
1/4 čajovej lyžičky soli
strúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna
štipka muškátového kvetu
štipka mletého anízu
3 žĺtky
150 g roztopeného masla
50 g olúpaných mandlí
hladká múka na posypanie cesta
1 vajce na potretie
práškový cukor
Urobíme kvások z droždia, mlieka, 1 PL cukru a 2 PL múky. Hrozienka preberieme, opláchneme a namočíme do rumu.
Vo veľkej mise na cesto zmiešame preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenie. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, hrozienka, asi 2/3 nasekaných mandlí a rozpustené vlažné maslo.
Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, posypeme múkou a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste.
Keď cesto zdvojnásobí objem, zase ho spracujeme na doske a rozdelíme na 2 bochníčky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a ešte necháme kysnúť asi 20 min.
Rúru ohrejeme na 220 °C.
Bochníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zbytkom nasekaných mandlí. Môžeme urobiť nožom alebo nožnicami kríž. Dáme piecť
Asi po 5 - 10 min. znížime teplotu na 160 °C a pomaly dopečieme. Nakoniec môžeme znížiť asi na 100°C a prikryjeme alobalom.
Upečené bochníčky preložíme na mriežku, hneď potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť. Môžeme pocukrovať.