Černicový džem s pistáciami
Výborný džem nielen na chlieb, ale aj na vanilkovú zmrzlinu.
Dávka na 4 poháre (asi 375 ml):
500 g černíc
500 g želírovacieho cukru (1:1)
3 chemicky neošetrené citróny
75 g nasekaných pistácií
Černice preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať.
Citróny umyjeme v teplej vode a osušíme. Z polovice nastrúhame kôru na jemnom strúhadle. Zo všetkých vytlačíme šťavu.
Pistácie nasucho opečieme a necháme vychladnúť.
Černice, citrónovú šťavu, kôru a pistácie najprv odvážime - 500 g a až potom pridáme cukor. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu. Prudko varíme 1 min. - podľa návodu na cukre. Vmiešame pistácie, odstavíme a hneď plníme do pripravených sterilizovaných pohárov. Dôkladne uzatvoríme a obrátime hore dnom. Necháme vychladnúť a uložíme na tmavé a chladné miesto.
Černice umývame opatrne, osprchujeme pod slabým prúdom chladnej vody na sitku.