Základný recept na muffiny
Malé, voňavé, jemné koláčiky. Upečené v papierovom košíčku pripravené na pohostenie, na výlet ale aj ako desiata do školy.
1 hrnček = 2,5 dl
2 hrnčeky hladkej múky
1/3 hrnčeka cukru
1/4 hrnčeka oleja alebo rozpusteného masla
1 hrnček mlieka
1 vajce
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ.
Vajcia rozšľaháme s mliekom a tukom, nalejeme so suchých prísad a dobre, ale rýchlo premiešame.
Cesto nalejeme do formičiek a pečieme na 180 - 200 ºC. Môžeme použiť papierové košíčky určené na pečenie. Špáradlom zistíme či sú mafiny upečené.
Tento základný recept môžeme rôzne obmieňať podľa chuti a podľa sezóny.
Môžeme pridať napríklad:
1 hrnček malín, alebo čučoriedok, alebo ríbezlí, alebo iného ovocia
1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov, alebo lieskovcov, alebo lúpaných mandlí, alebo nasekanej čokolády, alebo hrozienok
2 PL nemletého maku, alebo kokosovej múčky
možno pridať aj trošku citrónovej kôry, alebo škorice