Plnky do kysnutých koláčov
Maková, tvarohová a lekvárová plnka. Vhodné do buchiet, závinov ale aj na rezy.
1. Maková plnka:
300 ml mlieka
150 g mletého maku
80 g cukru
30 g masla
postrúhaná citrónová kôra
štipka mletej škorice
vanilka - vanilkový cukor
Mlieko ohrejeme v malom hrnci, pridáme mak, cukor a maslo. Podusíme.
Podľa chuti okoreníme citrónovou kôrou, škoricou a vanilkou.
Môžeme ochutiť aj 1 PL rumu.
Cukor môžeme nahradiť medom
2. Tvarohová plnka:
250 g jemného tvarohu
50 g cukru
2 žĺtky
hrsť hrozienok
vanilkový cukor
v mise vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme tvaroh a prebraté , umyté hrozienka.
Podľa potreby pridáme cukor.
Môžeme ochutiť aj troškou strúhanej citrónovej kôry.
3. Lekvárová plnka:
200 g slivkového lekváru
1 PL rumu
cukor a voda podľa potreby
Ak je lekvár veľmi hustý rozriedime ho trochou vody a rozvaríme. Podľa potreby ochutíme rumom a osladíme cukrom.