Zeleninová polievka s krupicovými knedlíčkami
2 mrkvy, 1 kaleráb, kúsok zeleru, hrášok čerstvý alebo mrazený, 2 vajcia, 6 mierne kopcovitých PL detskej krupice, petržlenová vňať, maslo, soľ, kuracie trupy, celé čierne korenie, bobkový list
Zeleninu nakrájame na približne rovnaké kúsky, orestujeme na masle kým nepustí mrkva farbu. Zalejeme studenou vodou, pridáme kuracie trupy, osolíme, okoreníme a necháme variť. Uvaríme domäkka, pridáme hrášok a krupicové halušky, Keď sú uvarené halušky je polievka hotová. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame. Namiesto kuracích trupov môžeme použiť kurací bujón.
Krupicové halušky: Do misy dáme detskú krupicu a vajíčka. Vždy na jedno vajce dávame 3 mierne kopcovité lyžice krupice. Osolíme vajíčka a chvíľu necháme postáť. Žĺtky od soli mierne stmavnú - budú viac oranžové. Pridáme posekanú petržlenovú vňať a zmiešame.Cestíčko necháme odpočinúť 5 - 10 min.Čajovú lyžičku namáčame do vriacej polievky, naberáme cestíčko a hádžeme knedlíčky. Lepšie sa budú odlepovať od lyžičky.
Podľa sezóny môžeme pridať aj inú zeleninu, napríklad karfiol alebo brokolicu rozdelenú na ružičky.