Fazuľová polievka s fliačkami
250 g fazule, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľa, 2 PL oleja, alebo masti, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 2 PL hladkej múky, petržlenová vňať, 2 l vody, údené rebierka, alebo koleno - môžeme vynechať, cestoviny - fliačky
Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme deň depredu.
Vo veľkom hrnci orestujeme na 1 lyžici oleja cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájanú mrkvu a petržlen chviľu restujeme. Zalejeme vodou, pridáme scedenú namočenú fazuľu, vetvičku petržlenovej vňate, údené mäso a varíme kým fazuľa nezmäkne.
Osobitne si pripravíme svetlú zápražku z oleja a múky. Pridáme papriku, korenie a zalejeme niekoľkými naberačkami vývaru z polievky. Dobre rozmiešame, aby sa neurobili hrudky a všetko nalejeme k mäkkej fazuli. Osolíme a povaríme asi 10 min.
Hotovú polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s osobitne uvarenými cestovinami - fliačkami.