Mrkvová torta
Výborný starý recept. Torta sa dá upiecť aj 3 dni vopred, ostane šťavnatá. Posledný deň ju už iba naplníme.
Cesto:
5 vajec
200 g práškového cukru
250 g najemno postrúhanej mrkvy - karotky
250 g mletých vlašských orechov (alebo lieskovcov)
1 PL polohrubej múky
Plnka:
150 g mletých vlašských orechov (alebo lieskovcov)
120 g práškového cukru
120 g masla
5 PL mlieka
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme postrúhanú mrkvu, mleté orechy, múku a nakoniec zľahka vmiešame sneh.
Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a pečieme na 180 ºC asi 45 min. Upečený korpus necháme vychladnúť.
Na plnku odoberieme 120 g mletých orechov a zalejeme ich vriacim mliekom. Necháme vychladnúť. Zvyšných 30 g orechov si necháme na ozdobu.
Medzitým vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do penista a primiešame vychladnuté orechy.
Tortu prekrojíme na 2 diely, potrieme plnkou a ozdobíme orechami.
Môžeme ozdobiť aj šľahačkou a celými orechami.