Choď na obsah Choď na menu

Gaštanová torta

Vynikajúci zákusok pre milovníkov gaštanov - vláčne piškótové cesto a zamatový krém. 

Cesto:

6 vajec

6 PL kryštálového cukru

9 PL polohrubej múky

3 PL roztopeného a vychladnutého masla

 

Plnka:

400 g gaštanového pyré 

400 ml smotany na šľahanie 

100 g čokolády na varenie (ja som použila 72%)

2 PL práškového cukru

 

Sirup:

100 ml vody

2 PL kryštálového cukru

2 PL rumu (pre deti vynecháme)

 

Postup:

Vyšľaháme bielky s časťou cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Osobitne vyšľaháme žĺtky so zvyškom cukru. Primiešame maslo a striedavo po častiach sneh a preosiatu múku.

Cesto nalejeme do tortovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou - polohrubou alebo hrubou. Upečieme na 180ºC asi 25 - 30 min. Urobíme skúšku špáradlom. Necháme vychladiť a prekrojíme na 3 alebo 4 pláty.

Ja som 2/3 cesta piekla v klasickej tortovej forme (priemer 22 cm) a 1/3 v malej forme (17 cm). Bola z toho poschodová torta, ale nie veľmi vysoká. Obidva korpusy som prekrojila na 2 pláty.

Na sirup chvíľu povaríme vodu s cukrom, odstavíme, pridáme rum a necháme vychladnúť.

Na plnku vyšľaháme smotanu s 2 lyžicami práškového cukru, dáme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme čokoládu s gaštanovým pyré a premiešame so smotanou. Dáme stuhnúť do chladničky.

Piškótové cestá pokvapkáme sirupom, natrieme plnkou a poukladáme na seba. Dáme do chladničky stuhnúť. Časť plnky odložíme na dozdobenie. Môžeme plnkou potrieť aj boky. 

Dozdobíme a necháme odležať. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 660940
Mesiac: 5114
Deň: 281