Gaštanová torta
Vynikajúci zákusok pre milovníkov gaštanov - vláčne piškótové cesto a zamatový krém.
Cesto:
6 vajec
6 PL kryštálového cukru
9 PL polohrubej múky
3 PL roztopeného a vychladnutého masla
Plnka:
400 g gaštanového pyré
400 ml smotany na šľahanie
100 g čokolády na varenie (ja som použila 72%)
2 PL práškového cukru
Sirup:
100 ml vody
2 PL kryštálového cukru
2 PL rumu (pre deti vynecháme)
Postup:
Vyšľaháme bielky s časťou cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Osobitne vyšľaháme žĺtky so zvyškom cukru. Primiešame maslo a striedavo po častiach sneh a preosiatu múku.
Cesto nalejeme do tortovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou - polohrubou alebo hrubou. Upečieme na 180ºC asi 25 - 30 min. Urobíme skúšku špáradlom. Necháme vychladiť a prekrojíme na 3 alebo 4 pláty.
Ja som 2/3 cesta piekla v klasickej tortovej forme (priemer 22 cm) a 1/3 v malej forme (17 cm). Bola z toho poschodová torta, ale nie veľmi vysoká. Obidva korpusy som prekrojila na 2 pláty.
Na sirup chvíľu povaríme vodu s cukrom, odstavíme, pridáme rum a necháme vychladnúť.
Na plnku vyšľaháme smotanu s 2 lyžicami práškového cukru, dáme roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme čokoládu s gaštanovým pyré a premiešame so smotanou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Piškótové cestá pokvapkáme sirupom, natrieme plnkou a poukladáme na seba. Dáme do chladničky stuhnúť. Časť plnky odložíme na dozdobenie. Môžeme plnkou potrieť aj boky.
Dozdobíme a necháme odležať.