Žemľovka s jablkami (z vianočky)
Ostala Vám vianočka, alebo rožky? Skúste žemľovku.
1 vianočka (1-2 dni stará alebo 7-8 starších rožkov)
3 vajcia
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 šľahačková smotana
3 - 4 väčšie jablká
hrsť hrozienok
škoricový cukor
Vianočku nakrájame na kocky. Jablká olúpeme a nastrúhame.
Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov a polovice cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, druhú polovicu cukru a vanilkový cukor vymiešame, pridáme smotanu a vylejeme všetko na vianočku. Necháme nasiaknuť. Potom opatrne vmiešame asi polovicu snehu.
Maslom vymastíme vyššiu zapekaciu misu. Na dno dáme polovicu vianočkovej hmoty, jablká trochu vyžmýkame a rozložíme. Posypeme hrozienkami, škoricovým cukrom a prikryjeme 2. polovicou hmoty. Uhladíme a navrstvíme zbytok snehu.
Pečieme na 170 ºC asi 50 min. Po upečení pocukrujeme.