Tvarohové knedlíčky
400 g jemného tvarohu, 2 vajcia, 140 - 160 g detskej krupice, 40 g masla, 60 g práškového cukru, štipka soli, citrónová kôra, 40 g masla, 20 g práškového cukru, 4 PL jemnej strúhanky, kompót - napr. slivkový, marhuľový
Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, tvaroh, trošku citrónovej kôry, soľ a krupicu podľa potreby. Cesto má byť mäkké a vláčne. Skôr ako začneme robiť knedlíčky, hodíme do vriacej vody jeden skúšobný o veľkosti vlašského orecha. Keď sa rozvarí, pridáme ešte krupicu. Knedlíčky uvaríme.
Strúhanku opražíme nasucho do svetloružova, pridáme cukor a maslo a obalíme v nich uvarené knedlíčky. Podávame s kompótom, alebo povareným horúcim kompótom.
Z rovnakého cesta môžeme robiť aj plnené knedlíčky. Veľmi dobré sú s čerstvými marhuľami. Na doske urobíme rukami šúľok a narežeme ho na kúsky. Na dlani si jeden roztlačíme, dáme kúsok marhule (podľa veľkosti polovicu, alebo štvrtku) a dobre zabalíme, zlepíme. Uvaríme rovnako ako neplnené. Hotové môžeme posypať aj škoricovým cukrom.