Choď na obsah Choď na menu

Ryžový nákyp s marhuľovým kompótom

500 guľatej ryže, 500 ml mlieka, 125 g masla, 3 veľké vajcia, 3 kopcovité polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 veľký marhuľový kompót, hrsť hrozienok, práškový cukor na posypanie

Dobre umytú ryžu zalejeme studenou vodou a pridáme štipku soli. Voda má prekrývať ryžu asi 1 cm. Varíme na miernom ohni, nemiešame, až kým voda nevsiakne do ryže. Potom po troche prilievame mlieko za stáleho miešania. Vždy počkáme kým ryža vpije mlieko. Keď sa nám mlieko minie, ryža by mala byť uvarená. Nemusí byť celkom mäkká. Necháme ju vychladnúť. Medzitým dáme zmäknúť maslo, odkvapkať kompót, preberieme a umyjeme hrozienka. Oddelíme bielky a vyšľaháme tuhý sneh s 1 polievkovou lyžicou cukru. Osobitne vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom, pridáme maslo a ešte vyšľaháme. Vychladnutú ryžu zmiešame so žĺtkovou hmotou a hrozienkami. Nakoniec opatrne primiešame polovicu snehu. Zapekaciu misu vymažeme maslom, dáme polovicu ochutenej ryže, poukladáme marhuľe a rozotrieme druhú polovicu ryže. Navrch dáme sneh, uhladíme a upečieme. Hotové pocukrujeme a podľa chuti polejeme kompótovou šťavou.

Pečenie: asi 50 min, na 180 ºC

     

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
apríl / 2024

Štatistiky

Online: 5
Celkom: 666168
Mesiac: 6017
Deň: 241