Krupicový trhanec s ovocnou omáčkou
1 l mlieka
300 g krupice
8 vajec
100 g masla
80 g cukru
štipka soli
práškový cukor na posypanie
Omáčka:
500 g malín, jahôd, černíc alebo čiernych ríbezlí (aj mrazených)
200 - 250 g cukru
citrónová šťava
V mise zmiešame žĺtky, cukor, krupicu a soľ. Pridáme polovicu mlieka (500 ml), dobre premiešame a necháme nabobtnať asi 1 hodinu.
Primiešame druhú polovicu mlieka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do krupicovej zmesi.
V pekáčiku alebo zapekacej miske roztopíme maslo a nalejeme zmes.
Pečieme v rúre asi 30 min na 160 - 170 ºC.
Zatiaľ si pripravíme omáčku. Krátko povaríme ovocie s cukrom, citrónovou šťavou a 2 - 3 PL vody.
Upečený múčnik podávame natrhaný vidličkou alebo nakrájaný na kúsky, posypaný práškovým cukrom a preliaty teplou omáčkou.