Jablkovo-rožkový nákyp (žemľovka)
Vyskúšajte tento jednoduchý dezert, prekvapí Vás jemná a lahodná chuť.
4 staršie rožky, 750 g očistených jabĺk, 2 vajcia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 200 ml šľahačkovej smotany, 6 - 7 kopcovitých PL cukru, 1 PL masla + oriešok masla na posýpku
Asi dvojdňové, nie celkom stvrdnuté rožky nakrájame na kúsky a rozmixujeme na strúhanku, nie celkom na jemno.
Olúpané jablká nakrájame na mesiačiky - na osminky, alebo na kocky. Na panvici na masle ich chvíľu opekáme, posypeme 2 PL cukru, podľa kyslosti jabĺk. Opekáme ďalej až kým cukor skaramelizuje. Občas ich premiešame. Hotové rozložíme na dno zapekacej misy.
Medzitým dáme ohriať mlieko so smotanou. Vyšľaháme vajcia, žĺtky a 4 PL cukru. Opatrne k nim prišľahávame po troche ohriate mlieko so smotanou. Primiešame rozmixované rožky, ale pár lyžíc si odložíme bokom na posýpku.
Posýpka: zvyšnú strúhanku zmiešame s orieškom roztopeného masla a lyžicou cukru.
Na jablká nalejeme vajíčkovú hmotu, posypeme posýpkou a pečieme na 170 - 180ºC 25 - 30 min.
Tip: Bielky, ktoré nám ostanú samozrejme nevyhodíme. Môžeme ich na niekoľko mesiacov zmraziť. Poznačíme si ich počet. Keď budeme mať 6 kusov upečieme si bielkový chlebík.