Choď na obsah Choď na menu

Jablkovo-rožkový nákyp (žemľovka)

Vysmama-foto.jpgkúšajte tento jednoduchý dezert, prekvapí Vás jemná a lahodná chuť.

mama-foto.jpg4 staršie rožky, 750 g očistených jabĺk, 2 vajcia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 200 ml šľahačkovej smotany, 6 - 7 kopcovitých PL cukru, 1 PL masla + oriešok masla na posýpku

Asi dvojdňové, nie celkom stvrdnuté rožky nakrájame na kúsky a rozmixujeme na strúhanku, nie celkom na jemno. 

Olúpané jablká nakrájame na mesiačiky - na osminky, alebo na kocky. Na panvici na masle ich chvíľu opekáme, posypeme 2 PL cukru, podľa kyslosti jabĺk. Opekáme ďalej až kým cukor skaramelizuje. Občas ich premiešame. Hotové rozložíme na dno zapekacej misy. 

Medzitým dáme ohriať mlieko so smotanou. Vyšľaháme vajcia, žĺtky a 4 PL cukru. Opatrne k nim prišľahávame po troche ohriate mlieko so smotanou. Primiešame rozmixované rožky, ale pár lyžíc si odložíme bokom na posýpku.

Posýpka: zvyšnú strúhanku zmiešame s orieškom roztopeného masla a lyžicou cukru.

Na jablká nalejeme vajíčkovú hmotu, posypeme posýpkou a pečieme na 170 - 180ºC 25 - 30 min.

Tip: Bielky, ktoré nám ostanú samozrejme nevyhodíme. Môžeme ich na niekoľko mesiacov zmraziť. Poznačíme si ich počet. Keď  budeme mať 6 kusov upečieme si bielkový chlebík. 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
marec / 2024

Štatistiky

Online: 4
Celkom: 661107
Mesiac: 5243
Deň: 372