Ríbezľový koláč so snehom
250 g hladkej múky
230 g práškového cukru
120 g masla
150 ml mlieka
2 vajcia
2 bielky
1 vanilkový cukor (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
1/2 prášku do pečiva
300 g červených ríbezlí
Ríbezle umyjeme, osušíme, otrháme vidličkou zo stopiek.
Zmäknuté maslo, 130 g cukru a vanilkový cukor vymiešame do peny. Primiešame vajcia po jednom. Nakoniec po častiach striedavo mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva.
Cesto nalejeme do tortovej formy vymazanej maslom a vysypanej múkou. Posypeme ríbezľami a pečieme v rúre vyhriatej na 180ºC asi 20 min.
Medzitým z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh, ten opatrne navrstvíme na predpečený koláč a dopečieme asi 10 min. dozlata.