Ríbezľová torta
Cesto:
250 g hladkej múky
125 g studeného masla
100 práškového cukru
2 žĺtky
citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna
štipka soli
Plnka:
500 g červených ríbezlí
150 g cukru
3 bielky
2 ČL solamylu
50 g olúpaných a nasekaných mandlí
2 - 3 PL strúhanky
V mixéri spracujeme preosiatu múku, studené maslo nakrájané na malé kocky, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a soľ až kým sa všetko nespojí do veľkej hrudy. Cesto hneď vyberieme a ešte rýchlo prehnetieme na hladké cesto. Môžeme ho spracovať celé aj na doske rukami.
Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 min. do chladničky odpočinúť.
Zatiaľ umyté ríbezle necháme na sitku odkvapkať a pomocou vidličky zbavíme stopiek.
Okrúhlu koláčovú formu o priemere 22 - 24 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme a vložíme do formy, vytiahneme aj boky. Popicháme vidličkou a pečieme asi 25 min. v rúre vyhriatej asi na 180ºC. Potom znížime teplotu na 150 - 160 ºC.
Medzitým z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme škrobovú múčku a ešte chvíľu šľaháme. Opatrne primiešame ríbezle.
Zmiešame nasekané mandle so strúhankou o posypeme predpečený koláč. Nanesieme sneh s ríbezľami a dopečieme asi 20 min na 150 - 160 ºC.
Upečený koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.