Rebarborový koláč so snehom
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, štipka soli
Plnka: 1,5 kg rebarbory, 500 g cukru, 100 g jemne krájaných olúpaných mandlí, 2 bielky
Preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor a soľ dáme na dosku. Pridáme žĺtky a maslo pokrájané na malé kúsky. Spracujeme na hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň na 30 min.
Rebarboru olúpeme a pokrájame na rovnako veľké kúsky.
Cesto vyvaľkáme na tenko, dáme na maslom vymazaný plech, alebo len vyložený papierom na pečenie. Popicháme vidličkou a predpečieme v stredne vyhriatej rúre asi 5 min.
Plech opatrne vyberieme, cesto pokladieme kúskami rebarbory , posypeme 350 g cukru a pečieme ďalších 20 min.
Medzitým z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, vmiešame zbytok cukru a nakoniec krájané mandle. Snehom opatrne potrieme koláč a dopečieme asi 5 min. do zlata.