Krehký jablkový koláč
300 g hladkej múky
200 g masla (alebo rastlinného tuku)
100 práškového cukru
1 vajce
štipka soli
1 kg sladkokyslých jabĺk
trochu jemnej strúhanky
škoricový cukor
práškový cukor na posypanie
Múku, maslo, cukor a soľ spracujeme v mise vidličkou na cesto. Dáme na pomúčenú dosku a rukami ešte spracujeme. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť do chladničky aspoň na pol hodiny.
Medzitým olúpeme jablká a nastrúhame ich.
Okrúhly pekáč so zúbkovaným okrajom vymažeme maslom. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu vyvaľkáme na doske a pomocou valčeka prenesieme do formy. Popicháme vidličkou a posypeme strúhankou. Z jabĺk vytlačíme prebytočnú šťavu a pokladieme nimi cesto. Posypeme škoricovým cukrom a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Pritlačíme okraje a popicháme vidličkou.
Pečieme na 180ºC asi 35 - 40 min. Hotový koláč pocukrujeme.