Jablkový koláč linecký s posýpkou
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
Plnka:
1,5 kg sladkokyslých jabĺk
100 g jemného kryštálového cukru
1 vanilkový puding
hrsť nasekaných vlašských orechov
hrsť hrozienok
2 PL rumu
1 PL masla
1 KL mletej škorice
Posýpka:
100 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
mletá škorica na hrot noža
2 PL masla
1 ČL medu
V mise spracujeme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, studené maslo nakrájané na kocky a vajíčko na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 30 min.
Zatiaľ olúpeme jablká, vykrojíme jadrince a nakrájeme na plátky.
Jablká dáme do hrnca s maslom, posypeme cukrom, škoricou, hrozienkami a orechami. Chvíľu podusíme a odstavíme.
K poduseným jablkám primiešame puding rozmiešaný v troche vody a rum. Necháme ešte prejsť varom.
Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom, vyložíme cestom, ktoré vytiahneme aj na boky.
Cesto pokladieme dusenými jablkami a posypeme posýpkou. Tú si pripravíme tak, že všetky suroviny spracujeme v mise vidličkou alebo prstami. Maslo použijeme studené.
Koláč pečieme 40 - 45 min. na 180 ºC.
Po upečení necháme vychladnúť, bude sa lepšie krájať.