Grófkine rezy
400 g hladkej múky
250 g masla alebo rastlinného tuku
150 g práškového cukru
4 vajcia
½ balenia prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
1,5 kg jabĺk
trochu cukru podľa kyslosti jabĺk
škorica
hrsť vlašských orechov
Z preosiatej múky s práškom do pečiva, masla, cukru a žĺtkov vypracujeme cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočinúť.
Oddelíme asi ¾ cesta, vyvaľkáme ho a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. ¼ cesta zabalíme a zatiaľ ho dáme do chladničky.
Jablká olúpeme a nastrúhame. Rozprestrieme ich na cesto, posypeme troškou škorice, cukrom a nahrubo nasekanými orechmi.
Bielky s vanilkovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, dáme na jablká a nakoniec nastrúhame zbytok cesta.
Pečieme v stredne vyhriadej rúre asi 45 - 50 min.