Egrešový koláč
Rozpis je na okrúhlu koláčovú formu, priemer 26 cm.
Cesto:
200 g hladkej múky
150 g masla
5 - 6 PL ľadovej vody
štipka soli
Plnka:
500 g egrešu
100 g cukru
2 vajcia
150 ml zakysanej smotany
1 vanilkový cukor
šťava a kôra z ½ citróna (chemicky neošetreného)
Cesto môžeme spracovať v mixéri: Premiešame preosiatu múku, soľ a studené maslo pokrájané na malé kocky. Keď vznikne posýpka, pridáme ľadovo studenú vodu, premixujeme a cesto sa spojí. Vyberieme, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu.
Medzitým očistíme egreš. V malom hrnci zvaríme polovicu cukru a 2 PL vody, pridáme egreš asi 5 minút povaríme a necháme vychladnúť.
V mise vymiešame celé vajcia, zbytok cukru, vanilkový cukor do penista, pridáme citrónovú kôru, šťavu, zakysanú smotanu a dohladka vymiešame.
Cesto vyvaľkáme a dáme do vymastenej formy. Okraje vytiahneme aj na boky a dobre pritlačíme. Pokladieme egrešom a prelejeme krémovou zmesou.
Pečieme asi 45 min. na 190 ºC.