Škvarkové pagáčiky
600 g hrubej múky, 250 g pomletých škvarkov, 3 dl mlieka, 40 g droždia, 1 PL cukru, 40 g masla, 3 žĺtky, soľ, 1 vajce na potretie
Najprv si urobíme kvások tak, zmiešame trochu vlažného mlieka s droždím a cukrom. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Polovicu preosiatej múky zmiešame so škvarkami a trochou soli. Do druhej polovice múky pridáme vykysnutý kvások, roztopené maslo, žĺtky, lyžičku soli a so zvyškom mlieka vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Do stredu dáme škvarkové cesto, okraje preložíme cez seba. Cesto vyvaľkáme, preložíme a necháme vykysnúť. Toto vaľkanie a prekladanie opakujeme 3 - 4 krát.
Nakoniec cesto vyvaľkáme asi na 2 cm a vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na plech, na papier a zase necháme kysnúť. Vykysnuté potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme v stredne vyhriatej rúre do zlata. Pred potretím vajíčkom, môžeme urobiť nožom ozdobné rezy - štvorčeky.