Jahodový koláč s posýpkou
300 g hladkej múky
250 ml mlieka
50 g masla
40 g kryštálového cukru
25 g droždia
1 vajce
citrónová kôra
štipka soli
500 g čerstvých jahôd
Posýpka:
100 g hrubej múky
100 g práškového cukru
100 g masla
Z polovice vlažného mlieka, droždia, 1 lyžice cukru a 2 lyžíc múky urobíme kvások.
Zvyšné mlieko ohrejeme a roztopíme v ňom maslo. Pridáme múku, cukor, vajce, soľ, citrónovú kôru, kvások a vypracujeme hladké cesto. Má mať redšiu konzistenciu. Dáme kysnúť asi na pol hodiny. Pozor nemalo by klesnúť.
Zatiaľ si pripravíme mrveničku z múky, cukru a masla, má byť ako strúhanka. Umyjeme a odstopkujeme jahody. Veľké môžeme prekrojiť na polovičky.
Menší plech (20x30 cm) s vyšším okrajom vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Nalejeme cesto, poukladáme jahody a posypeme posýpkou.
Pečieme na 190 ºC asi 40 min. Upečený posypeme práškovým cukrom.
Posledné fotografie
Štatistiky
Online: | 5 |
---|---|
Celkom: | 719626 |
Mesiac: | 5941 |
Deň: | 439 |