Hovädzie Stroganov
500 g sviečkovej
2 cibule
50 g masla
30 g hladkej múky
¼ litra mäsového vývaru
1 ČL plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
1 PL citrónovej šťavy aj s dužinou
1 PL paradajkového pretlaku
1 paradajka
125 ml kyslej smotany alebo smotany na šľahanie
2 kyslé uhorky
100 g šampinónov
100 ml bieleho vína (šampanské)
1 PL sójovej omáčky
Nahrubo nakrájanú cibuľu orestujeme asi na ¼ masla dozlata. Záprášime múkou, orestujeme a pridáme vývar, horčicu, soľ, citrónovú šťavu, nahrubo nastrúhané uhorky, pretlak, nakrájanú paradajku a dusíme asi 15 min.
Medzitým osobitne orestujeme nakrájané huby na ¼ masla. Vyberieme na tanier.
Nakrájame mäso na hranolčeky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici od húb na zbytku masla. Zdnu má byť ružové - ak to je hovädzia sviečkovica.
Do omáčky dáme orestované huby, opečené mäso a biele víno a sójovú omáčku. hustejšia. Krátko povaríme a podávame s opekanými zemiakmi, alebo varenou ryžou.
Rada: Môžete použiť bravčovú sviečkovú - panenku, aj kuracie prsia. Šampiňóny môžete olúpať - stiahnuť šupky z hlavičiek. Budú ľahšie stráviteľné.