Zmrzlinová bábovka
Jahody, tvaroh, smotana - chutná kombinácia. Suroviny stačia na 2 litrovú formu. Pripravíme si deň dopredu.
1 kg jahôd
3 PL práškového cukru
200 g jemného tvarohu (alebo žervé, nátierkový syr bez príchute, ricotta)
280 g zakysanej smotany
320 g smotany na šľahanie
5 PL krupicového cukru
kôra z chemicky neošetreného pomaranča (alebo citróna)
2 PL pistácií na ozdobu (alebo lieskovcov)
500 g jahôd umyjeme, osušíme a zbavíme stopiek. Roztlačíme alebo rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Keď nám nevadia jadierka, nemusíme. Zmiešame s práškovým cukrom.
Osobitne zmiešame tvaroh, zakysanú smotanu a cukor.
Smotanu vyšľaháme dotuha a spolu s trochou najemno nastrúhanej pomarančovej kôry vmiešame do tvarohovej zmesi. Ochutnáme a podľa potreby dosladíme.
Bábovkovú formu (objem 2 litre) striedavo plníme tvarohovou zmesou a jahodovým pretlakom. Vidličkou urobíme pár ťahov - vytvoríme tak mramorový efekt. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do mrazničky, najlepšie na noc.
Pred podávaním okraje bábovky uvoľníme, preklopíme na tanier a v chladničke necháme povoliť asi pol hodiny.
Zbytok jahôd umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Môžeme pokrájať na malé kúsky.
Vyklopíme a ešte dáme do mrazničky zatuhnúť, alebo hneď podávame.
Bábovku nakrájame a ozdobíme nakrájanými jahodami a sekanými pistáciami.