Choď na obsah Choď na menu
article preview

Rizoto so zelenou špargľou

320 g ryže Arborio (alebo guľatozrnná ryža) 

500 g zelenej špargle

1 šalotka

50 g syra parmezánu

50 g masla

3-4 PL olivového oleja

1,5 l zeleninového vývaru

1 dl suchého bieleho vína 

 

Umytú špargľu očistite od drevnatých koncov. Keď ohnete špargľu zlomí sa na mieste pokiaľ je drevnatá. Odlomené spodky môžete použiť na prípravu vývaru. Hlavičky asi 4 cm odložte a stredy nakrájajte na kolieska. 

Špičky špargle blanšírujte asi 3-4 min. vo vriacej osolenej vode, vyberte, prudko ochlaďte a odložte.

Šalotku nakrájanú na drobno orestujte na olivovom oleji, pridajte polovicu koliesok špargle, osoľte, pridajte 1 naberačku vývaru, prikryté poduste 5 min. a nechajte vychladnúť. Rozmixujte ponorným mixérom.

Osobitne v hlbokej panvici na olivovom oleji restujte ryžu 3 - 4 min. osoľte, podlejte vínom a nechajte ho odpariť. Potom za občasného miešania podlievajte vývarom. Vždy keď ryža absorbuje vývar prilejte ďalší a pokračujte kým ryža nebude al dente. Asi v polovičke varenia pridajte 2. polovicu špargle pokrájanej na kolieska. Pred dokončením primiešajte rozmixovaný krém (môžete si odložiť trošku na ozdobu), studené maslo pokrájané na kocky a trochu parmezánu. Dobre vymiešajte, rizoto má byť krémové a robiť na tanieri "vlnu". Má sa pomaly rozlievať. Podľa potreby dosoľte. Na tanieri ozdobte špičkami špargle a posypte parmezánom.

 

 

Archív

Kalendár
júl / 2024

Štatistiky

Online: 13
Celkom: 684028
Mesiac: 5474
Deň: 216