Choď na obsah Choď na menu

Bryndzové halušky

1 kg olúpaných zemiakov

300 g polohrubej múky

300 g bryndze 

150 ml zakysanej smotany

50 - 70 g masla + kúsok na slaninu

100 g prerastenej slaniny (oravská, anglická)

 

Osušené zemiaky (kvôli bezpečnosti - aby sa nám nešmykla ruka) nastrúhame celkom najemno, na kašu. Osolíme a zmiešame s múkou na polotuhé cesto. Necháme pár minút postáť. Zatiaľ dáme variť vodu do veľkého hrnca.

Bryndzu rozmiešame v miske so zakysanou smotanou do hladka.

Medzitým dáme do druhého hrnca roztopiť maslo. Opražíme ho do zlata a odstavíme.

Osobitne na troche masla opečieme do chrumkava slaninu pokrájanú na malé kúsky.

Do vriacej vody hodíme skúšobnú halušku. Keď sa rozvarí pridáme podľa potreby múku.

Vodu osolíme až keď voda začne vrieť. Neosolená voda zovrie skôr.

Pomocou "deravej varechy" nahádžeme halušky do vody a chvíľu povaríme. Keď vyplávu na hladinu, mali by byť hotové, ale môžeme ich ochutnať. Scedíme a zmiešame s prepraženým maslom. Primiešame bryndzu so zakysanou smotanou, dosolíme a podávame.

Na tanieri posypeme opraženou slaninou.

 

Rada:

Halušky budú dobré aj vtedy, keď očistené zemiaky nakrájame na kúsky a rozmixujeme ich v mixéri.  

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.