Choď na obsah Choď na menu

Kapustnica

 

dsc_0587--2-.jpg

 

1 kg kyslej kapusty

1 l vody z kyslej kapusty

1 bravčová klobása surová

1 bravčová klobása údená mäkká (vianočná)

500 g údeného mäsa (napr. pliecko)

5 strúčikov cesnaku

celé čierne korenie

1 - 2 bobkové listy

hrsť sušených húb (zmes lesných)

asi 4 polievkové lyžice (PL) ryže

1 PL masti

1 - 2 PL hladkej múky na zápražku

 

Do hrnca dáme pokrájanú kapustu, vodu z kapusty, pridáme celé klobásy, údené mäso, celé strúčiky cesnaku, korenie, dolejeme vodou a varíme asi hodinu. 

Sušené huby namočíme vo vode a uvaríme.

Urobíme svetlú zápražku (keď je klobása málo paprikovaná, pridáme aj trošku sladkej papriky kvôli farbe), zriedime vodou z polievky, premiešame aby neboli hrudky a vlejeme späť. Do polievky hneď dáme aj ryžu a huby aj s vodou, v ktorej sa varili. Povaríme, keď treba dosolíme. Pred podávaním mäso a klobásu pokrájame na kúsky. 

Dobu varenia prispôsobíme údenému mäsu. Keď treba, uvaríme ho do polomäkka a až potom pridáme kapustu a pokračujeme ďalej.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

zuzu - polefka

28. 1. 2012 14:29

vyskusali sme vynikajuca
mnam :D