Choď na obsah Choď na menu

Veľkonočná fašírka

 

500 - 600  g mletého mäsa (bravčové, alebo bravčové a hovädzie 1:1)  

6 vajec 

1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno

1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno

chlebová striedka namočená v troche mlieka (alebo trochu strúhanky)

soľ

mleté čierne korenie

petržlenová vňať

vegeta natural (nemuswí byť)

 

Mleté mäso dobre vymiešajte s 1 vajcom, cibuľou, cesnakom, namočeným chlebom alebo strúhankou podľa potreby. Pridajte nakrájanú petržlenovú vňať, osoľte a okoreňte. Môžete použiť iba 1 žĺtok a bielok si odložte na neskôr.

Chlebíkovú formu nemusíte vymazávať tukom, lebo ten pustí mäso. Môžete ju iba vyložiť papierom na pečenie. Naplňte mäsom a dobre utlačte. Vrch prekryte kúskom alobalu. Formu položte ešte na veľký pekáč, pre prípad keby obsah pretiekol.

Pečte vo vyhriatej rúre asi 50 min.

Zvyšných 5 vajec a 1 bielok osoľte, okoreňte, pridajte petržlenovú vňať a vyšľahajte. Môžete pridať trochu vegety natural. 

Keď je mäso dobre upečené alobal dajte dole a opatrne zalejte rozmiešanými vajíčkami. Dopečte už odkryté asi 10 min. Vajíčka majú byť stuhnuté ale nie vysušené. 

Vhodná príloha: zemiaková kaša a cviklový šalát za  tepla. Za studena chlieb. Nakrájaná je vhodná aj na veľkonočné spestrenie pohostenia.