Choď na obsah Choď na menu

Mazanec

23. 3. 2015

500 g polohrubej múky

200 - 250 ml vlažného mlieka

100 g jemného kryštálového cukru

1 balenie čerstvého droždia

50 g hrozienok

2 PL rumu

1 vanilkový cukor

1/4 čajovej lyžičky soli

strúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna

štipka muškátového kvetu

štipka mletého anízu

3 žĺtky

150 g roztopeného masla

50 g olúpaných mandlí

hladká múka na posypanie cesta

1 vajce na potretie

práškový cukor

 

Urobíme kvások z droždia, mlieka, 1 PL cukru a 2 PL múky. Hrozienka preberieme, opláchneme a namočíme do rumu.

Vo veľkej mise na cesto zmiešame preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a korenie. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, hrozienka, asi 2/3 nasekaných mandlí a rozpustené vlažné maslo.

Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, posypeme múkou a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste.

Keď cesto zdvojnásobí objem, zase ho spracujeme na doske a rozdelíme na 2 bochníčky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a ešte necháme kysnúť asi 20 min.

Rúru ohrejeme na 220 °C.

Bochníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zbytkom nasekaných mandlí. Môžeme urobiť nožom alebo nožnicami kríž. Dáme piecť

Asi po 5 - 10 min. znížime teplotu na 160 °C a pomaly dopečieme. Nakoniec môžeme znížiť asi na 100°C a prikryjeme alobalom.

Upečené bochníčky preložíme na mriežku, hneď potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť. Môžeme pocukrovať.