Choď na obsah Choď na menu

Černicový džem s pistáciami

 

Dávka na 4 poháre (asi 375 ml):

 

500 g  černíc

500 g  želírovacieho cukru (1:1) 

3 chemicky neošetrené citróny

75 g  nasekaných pistácií 

 

Černice preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať.

Citróny umyjeme v teplej vode a osušíme. Z polovice nastrúhame kôru na jemnom strúhadle. Zo všetkých vytlačíme šťavu.

Pistácie nasucho opečieme a necháme vychladnúť.

Černice, citrónovú šťavu, kôru a pistácie najprv odvážime - 500 g a až potom pridáme cukor. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu. Prudko varíme 1 min. - podľa návodu na cukre. Vmiešame pistácie, odstavíme a hneď plníme do pripravených sterilizovaných pohárov. Dôkladne uzatvoríme a obrátime hore dnom. Necháme vychladnúť a uložíme na tmavé a chladné miesto.

 

Černice umývame opatrne, osprchujeme pod slabým prúdom chladnej vody na sitku.