Choď na obsah Choď na menu

Krehké cesto

Pri príprave krehkého cesta platí pomer  základných surovín 3 : 2 : 1. 

3 diely hladkej múky, 2 diely masla (tuku) a 1 diel práškového cukru. Čím viac tuku dáme, tým bude cesto krehkejšie. Vajcia nemusíme, ale môžeme použiť. Pomôžu lepšie spojiť suroviny. Prášok do pečiva do krehkého cesta nedávame.

Na okrúhlu formu s priemerom 26 cm potrebujeme:

300 g hladkej múky, 200 g masla (tuku), 100 g práškového cukru, 1 vajce

Postup: 

Suroviny si odvážime, múku preosejeme, tuk má byť stuhnutý, pokrájame ho na malé kúsky, cesto spracujeme rýchlo a zabalíme do fólie, dáme na chladné miesto odpočinúť  na 1 - 2 hodiny.   

Formu na pečenie nemusíme vymazávať, lebo cesto obsahuje dosť tuku.

Vychladené cesto opatrne vaľkáme na múkou posypanej doske. Nepoužívame veľa múky. Keď nám cesto zmäkne, dáme ho najprv schladiť a pracujeme s ním ďalej. Keby sme pridali veľa múky, cesto by sa znehodnotilo. Na plech ho prenášame opatrne pomocou valčeka, alebo papiera na pečenie, na ktorom ho môžeme priamo vaľkať.

Pred pečením cesto popicháme vidličkou, aby sa netvorili bubliny. Dodržiavame teplotu aj čas pečenia, ale pritom cesto kontrolujeme a riadime sa farbou. 

 

 

 

 

  

    

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.