Choď na obsah Choď na menu

Špargľová polievka s krutónmi

 

250 g zelenej špargle

250 ml mlieka

250 ml vody + kocka kuracieho bujónu

1 PL masla

1 cibuľa

20 ml smotany na šľahanie

2 žĺtky

soľ mleté čierne korenie

muškátový oriešok

4 krajce toustového chleba

2 PL oleja

 

Drevnaté konce špargle odlomíme, spodnú časť olúpeme a nakrájame na menšie šikmé kúsky.

Cibuľu pokrájame nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme špargľu a chvíľu podusíme. Asi 1 minútu. Hlavičky môžeme vybrať a odložiť na ozdobu.

Prilejeme mlieko, vodu s kockou bujónu a polovicu smotany. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a štipkou nastrúhaného muškátového orieška. Povaríme 7 - 8 minút.

Medzitým nakrájame toustový chlieb na malé kocky. Kôrku môžeme odrezať. Opečieme na horúcom oleji dozlata.

Krutóny si môžeme pripraviť aj v predstihu a bez tuku. Nakrájaný chlieb voľne rozložíne na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do stredne vyhriatej rúry. Pečieme veľmi krátko, stále kontrolujeme, aby sa krutóny nespálili. V uzavretej nádobe nám vydržia aj pár týždňov.   

Zbytok smotany vyšľaháme do tuha a vmiešame žĺtky. Vmiešame do hotovej polievky a opatrne privedieme k varu. Ihneď odstavíme a ešte dochutíme.

Na tanieri ozdobíme hlavičkami špargle a krutónmi.

 

Rada:

Zvyšné bielky v žiadnom prípade nevyhadzujte. Dávajte ich do vhodnej krabičky a zmrazte. Počet pridaných si vždy pripríšte. Vydržia niekoľko mesiacov. Ja som vyskúšala už aj polroka zmrazené. Boli dobré.

Potom už stačí iba rozhodnúť sa čo dobrého si upiecť: bielkový chlebík, kokosky, makrónky, alebo tortu Pavlova.

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.