Choď na obsah Choď na menu

Pórová krémová polievka

 

dsc_0594.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 stredne veľké póry

2 veľké zemiaky

1,5 l zeleninového vývaru

1 PL olivového oleja

kúsok masla

soľ

mleté čierne korenie

krutóny (2 - 3 rožky)

 

Na oleji s maslom orestujte dobre umytý a odkvapkaný pór nakrájaný na kolieska a olúpané zemiaky na kocky. Trochu orestovaného póru si môžete odložiť na ozdobu. Zalejte vývarom, osoľte a prikryté varte asi 45 min. do zmäknutia.

Zatiaľ si pripravte krutóny: Rožky prekrojte pozdĺž na ¼ a tie na kúsky. Dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre asi na 170 ºC upečte do zlata. Strážte si to a hneď ako zružovejú ich radšej z rúry vyberte. Veľmi rýchlo sa spália. Môžete pokvapkať olejom, ale tukom treba radšej šetriť.

Hotovú polievku rozmixujte ponorným mixérom (odolným proti vysokým teplotám), dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Na tanieri ozdobte opečeným pórom a krutónmi.