Choď na obsah Choď na menu
article preview

Jahodová narodeninová torta

dsc_1630.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškótový korpus:

4 vajcia

8 žĺtkov

220 g hladkej múky

40 g kukuričného škrobu

 

Cukrárenský krém:

500 ml mlieka

6 žĺtkov 

150 g cukru

50 g kukuričného škrobu

štipka soli

semienka z vanilkového lusku (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)

300 ml smotany na šľahanie

 

Jahodový sirup:

100 ml vody

50 g cukru

100 g jahôd

1 PL citrónovej šťavy

semienka z vanilkového lusku (alebo  kvapka vanilkového extraktu) 

 

Jahodové želé:

400 g jahôd

1 - 2 PL cukru

1 - 2 plátky želatíny  

1 PL citrónovej šťavy

 

Korpus:

Celé vajcia s cukrom šľahajte asi 5 min. Pridajte žĺtky a šľahajte ďalších 5 min. Hmota bude 2 až 3 krát objemnejšia. Po častiach opatrne primiešajte preosiatu múku so škrobom.

Tortovú formu vymažte maslom, posypte múkou a vyložte aj papierom. Je dobré dať papier na pečenie aj na boky, tak aby prečnieval do výšky, lebo korpus pekne narastie.  Pečte 35 - 40 min. na 180ºC. Po upečení nechajte vychladnúť.

 

Krém:

Dajte ohriať mlieko. Osobitne vo väčšej mise zmiešajte žĺtky, cukor, vanilku, škrob a štipku soli. Horúce mlieko po troške zašľahávajte metličkou do žĺtkov. Všetko vráťte do hrnca a za stáleho miešania metlou povarte do zhustnutia. Krém odstavte pred bodom varu. Nechajte schladiť. Aby sa nevytvorila na povrchu kožka môžete prikryť pokličkou. Mne sa to osvedčilo. Alebo občas premiešajte až do vychladnutia. 

Smotanu vyšľahajte, trochu vmiešajte do vychladnutého krému, a po častiach premiešajte spolu. Trochu šľahačky si môžete dať bokom na ozdobu. Dajte do chladničky aspoň na 1 hod.  

 

Sirup:

Vodu s cukrom nechajte rozvariť, odstavte a vmiešajte vanilku a citrónovú šťavu. Jahody rozmixujte a všetko spolu premiešajte. Nechajte vychladnúť.

 

Jahodové želé:

Plátky želatíny namočte do studenej vody. Jahody pokrájajte na kúsky a s cukrom povarte asi 1 min. Keď trochu vychladnú vmiešajte citrónovú šťavu, vyžmýkanú želatínu a miešajte kým sa želatína nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

 

Dokončenie:

Korpus prekrojte na 3 pláty. Tortu môžete skladať do obruče z tortovej formy. Na dno dajte cesto, sirup, krém, želé. Opakujte a na 3. plát cesta dajte iba sirup a krém. Trochu želé si odložte na ozdobu. Rovnako keď chcete, odložte asi 1 štvrtinu krému na boky. Dajte zase do chladničky stuhnúť asi na 1 hod.

Rozotrite krém na boky torty, dozdobte jahodovým želé, čerstvými jahodami, prípadne šľahačkou. 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archív

Kalendár
marec / 2024

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 661411
Mesiac: 5431
Deň: 413