Choď na obsah Choď na menu

Špargľový koláč so šunkou

Krehké cesto:

175 g hladkej múky

100 g masla

1 vajce

štipka soli

maslo na vymazanie formy

 

Plnka:

500 g bielej špargle

500 g zelenej špargle (môžeme nahradiť hráškom alebo zelenou fazuľkou)

150 g sladkej smotany (na šľahanie)

100 g šunky

100 g tvrdého syra (eidam, gouda)

3 vajcia

1 ČL masla

1 ČL cukru

soľ

mleté čierne korenie

muškátový oriešok

 

V mise spracujeme múku, soľ, studené maslo nakrájané na melé kocky a vajce. Pracujeme rýchlo. Stačí ak nám vznikne  posýpka - zmes ktorá stlačením v ruke drží spolu.

Posýpku dáme na potravinársku fóliu, stlačíme a zabalíme. Dáme do chladničky asi na pol hodiny. Cesto môžeme urobiť jednoducho aj v mixéri, pomocou nástavca s nožmi.

Špargľu zbavíme drevnatých koncov, olúpeme a nakrájame na kúsky dlhé 3 - 4 cm.

Bielu špargľu varíme vo vriacej osolenej vode s maslom a cukrom asi 10 min. Pridáme zelenú špargľu a povaríme ešte asi 5 min. Necháme odkvapkať na sitku.

Okrúhlu zapekaciu formu (Ø 28 cm) vymastíme maslom.

Cesto vyvaľkáme a dáme na dno aj boky formy. Dno popicháme vidličkou. Predpečieme asi 10 min. na 180 ºC do svetloružova.  

V mise zmiešame vajcia, smotanu, soľ, mleté čierne korenie a pridáme štipku strúhaného muškátového orieška.

Syr nastúhame nie celkom nadrobno, šunku nakrájame na malé kocky.

Zapekaciu formu s predpečeným cestom opatrne vyberieme z rúry a rozložíme špargľu, šunku a polovicu syra. Prelejeme smotanou s vajíčkami a posypeme zbytkom syra.

Dopečieme ešte asi 30 min. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.