Choď na obsah Choď na menu

Krupicové rezy s jahodovou omáčkou

4 porcie:

 

500 ml mlieka

120 g detskej krupice

50 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

1 vajce

1 PL citrónovej šťavy

citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna

štipka soli

maslo a strúhanka na formu

 

Omáčka:

250 g jahôd

100 ml vody

1 PL jahodového džemu (možno vynechať)

2 PL cukru (podľa kyslosti jahôd)

1 PL škrobu (kukuričný alebo zemiakový)

 

Mlieko so štipkou soli privedieme k varu. Tenkým prúdom vsypeme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh z bielka. 

Do kaše vmiešame žĺtok, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec sneh a nalejeme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky - pekáčika. Veľmi dobre vyzerajú aj jednoporciové zapekacie misky. Tie po upečení vyklopíme na tanier.

Pečieme na 160 ºC asi 30 min. Necháme vychladnúť vo forme a nakrájame na rezy.

Počas pečenia očistíme jahody a nakrájame na kúsky. Ohrejeme džem zriedený vodou, pridáme jahody, cukor a krátko povaríme. Nakoniec zahustíme škrobom rozmiešaným v troške vody, necháme prejsť varom a odstavíme.

Rezy podávame s jahodovou omáčkou.