Choď na obsah Choď na menu

Jablkový chlebík

 

300 g postrúhaných jabĺk

50 g hrozienok 

1 KL mletej škorice

120 g práškového cukru

2 vajcia

1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor

50 g masla

120 g hrubej múky

½ balenia prášku do pečiva

 

Citrónová poleva:

160 g práškového cukru

2 PL citrónovej šťavy

1 PL vriacej vody

 

Olúpané a postrúhané jablká premiešame s hrozienkami, so škoricou a necháme postáť.

Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Osobitne vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkou do peny, pridáme zmäknuté maslo, postrúhané jablká a preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec primiešame sneh z bielkov.

Chlebíkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a nalejeme cesto. Uhladíme a pečieme asi na 170ºC, 45 - 50 min. Urobíme skúšku špáradlom.  

Upečený a vychladnutý chlebík vyklopíme  a polejeme citrónovou polevou, alebo iba pocukrujeme.

 

Citrónová poleva:

Všetky suroviny miešame metličkou, kým sa nerozpustí cukor. Poleva má byť hladká a lesklá.