Choď na obsah Choď na menu

Dunajské vlny

 

Cesto:

5 vajec

250 g masla

180 g práškového cukru

380 g hladkej múky

150 ml mlieka

20 g kakaa

1 vanilkový cukor 

1/2 balenia prášku do pečiva

štipka soli

400 g vykôstkovaných kompótovaných čerešní (alebo višní) 

 

Krém:

200 g masla

180 g práškového cukru

250 g jemného tvarohu

1 vanilkový cukor 

 

Poleva:

200 g horkej čokolády na varenie

100 ml smotany

 

Cesto:

Rúru predhrejte na 160 ºC. Veľký plech vyložte papierom na pečenie, alebo vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.

Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.

Maslo s cukrom a vanilkou vyšľahajte do penista. Primiešajte žĺtky po jednom. Vmiešajte polovicu preosiatej múky s práškom do pečiva, polovicu snehu, polovicu mlieka a zbytok múky so zbytkom snehu.

Na pripravený plech nalejte 2/3 cesta. 

Druhú polovicu mlieka zmiešajte s kakaom a zbytkom cesta. Nalejte na svetlé cesto a rovnomerne poukladajte čerešne. Pečte vo vyhriatej rúre asi 40 - 45 min.

Upečený koláč nechajte vychladnúť.

 

Plnka:

Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vanilkou do penista. Zmiešajte s tvarohom. Plnku natrite na vychladnutý koláč a dajte stuhnúť do chladničky. 

 

Poleva:

Nalámte čokoládu na malé kúsky a zalejte horúcou smotanou. Premiešajte a po rozpustení polejte koláč. Po stuhnutí nakrájajte.