Choď na obsah Choď na menu

Žĺtkové venčeky

375 ml vody, 100 g tuku alebo masla, štipka soli, 220 g hrubej múky, 4 vajcia

Krém: 500 ml mlieka, 80 g hladkej múky, 3 žĺtky, 200 g cukru, 1 vanilkový cukor, 3 bielky alebo 125 ml smotany na šľahanie

Rumová poleva: 100 g práškového cukru, 1 PL vriaceho mlieka, rum podľa potreby

Vodu s tukom a štipkou soli privedieme k varu, naraz vsypeme hrubú múku a rýchlo miešame, aby sa neurobili hrudky. Cesto restujeme za stáleho miešania na slabom ohni až kým sa prestane lepiť na dno hrnca. Odstavíme z ohňa a ešte miešame. Do mierne vychladnutého cesta vmiešame vajcia po jednom. Každé 1 vajce dobre vymiešame a až potom pridáme ďalšie. Cesto má byť dokonale hladké. Plech vymastíme a vysypeme múkou. Formičkou o priemere asi 5 cm  "nakreslíme"  kolieska, aby sme mali venčeky rovnaké. Cestom naplníme cukrárske vrecúško s hrubšou ozdobnou rúrkou a robíme kolieska. Pečieme v horúcej rúre 8 - 10 min. bez otvárania dvierok, potom znížime teplotu a dopečieme, aby bolo cesto prepečené aj vo vnútri. Keď sú hotové ešte ich nechámne dosušíť vo vypnutej a otvorenej  rúre. Vychladnuté prekrojíme a plníme hustým krémom a polejeme rumovou polevou. 

Krém: Mlieko, polovicu cukru a vanilkový cukor dáme variť. V troche odobratého mlieka rozhabarkujeme hladkú múku a žĺtky a za stáleho miešania vlejeme do horúceho mlieka. Uvaríme hustý krém a odstavíme. Necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme bielky s 2. polovicou cukru na tuhý sneh a opatrne po častiach vmiešame do uvareného krému. Namiesto  bielkov môžeme použiť 125 ml vyšľahanej šľahačkovej smotany. 

Poleva: Cukor preosejeme do malej nahriatej misky, pridáme vriace mlieko a vymiešame na hladkú pastu. Pridáme toľko rumu, aby bola pasta polotekutá.

   

 

  

    

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
apríl / 2024

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 666536
Mesiac: 6197
Deň: 248