Choď na obsah Choď na menu

Ríbezľová torta

Cesto:

250 g hladkej múky

125 g studeného masla

100 práškového cukru

2 žĺtky

citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna

štipka soli

 

Plnka:

500 g červených ríbezlí

150 g cukru

3 bielky

2 ČL solamylu

50 g olúpaných a nasekaných mandlí

2 - 3 PL strúhanky

 

V mixéri spracujeme preosiatu múku, studené maslo nakrájané na malé kocky, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a soľ až kým sa všetko nespojí do veľkej hrudy. Cesto hneď vyberieme a ešte rýchlo prehnetieme na hladké cesto. Môžeme ho spracovať celé aj na doske rukami.

Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 min. do chladničky odpočinúť.

Zatiaľ umyté ríbezle necháme na sitku odkvapkať a pomocou vidličky zbavíme stopiek.

Okrúhlu koláčovú formu o priemere 22 - 24 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme a vložíme do formy, vytiahneme aj boky. Popicháme vidličkou a pečieme asi 25 min. v rúre vyhriatej asi na 180ºC. Potom znížime teplotu na 150 - 160 ºC.  

Medzitým z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme škrobovú múčku a ešte chvíľu šľaháme. Opatrne primiešame ríbezle.

Zmiešame nasekané mandle so strúhankou o posypeme predpečený koláč. Nanesieme sneh s ríbezľami a dopečieme asi 20 min na 150 - 160 ºC.

Upečený koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom. 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.