Choď na obsah Choď na menu

Krehký jablkový koláč

 

300 g hladkej múky

200 g masla (alebo rastlinného tuku)

100 práškového cukru

1 vajce

štipka soli

1 kg sladkokyslých jabĺk

trochu jemnej strúhanky

škoricový cukor

práškový cukor na posypanie

 

Múku, maslo, cukor a soľ spracujeme v mise vidličkou na cesto. Dáme na pomúčenú dosku a rukami ešte spracujeme. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť do chladničky aspoň na pol hodiny.

Medzitým olúpeme jablká a nastrúhame ich.

Okrúhly pekáč so zúbkovaným okrajom vymažeme maslom. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu  vyvaľkáme na doske a pomocou valčeka prenesieme do formy. Popicháme vidličkou a posypeme strúhankou. Z jabĺk vytlačíme prebytočnú šťavu a pokladieme nimi cesto. Posypeme škoricovým cukrom a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Pritlačíme okraje a popicháme vidličkou. 

Pečieme na 180ºC asi 35 - 40 min. Hotový koláč pocukrujeme.    

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.