Choď na obsah Choď na menu

Jablkový koláč z krehkého cesta

 

300 g hladkej múky

130 g masla (tuku)

70 g cukru

štipka soli

1 vajce

1 žĺtok

1 vanilkový cukor

2 - 3 PL smotany alebo mlieka

1 ČL prášku do pečiva

700 - 800 g jabĺk

70 - 100 g cukru

škorica

 

V mixéri rýchlo spracujeme múku, maslo pokrájané na kocky,cukor, soľ, vajce, žĺtok, vanilkový cukor a podľa potreby smotanu, alebo mlieko. Akonáhle sa cesto spojí vypneme mixér a cesto vyberieme. Prepracujeme rukami, rozdelíme na 2 diely, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť do chladničky. 

Medzitým si pripravíme plnku. Jablká olúpeme a nastrúhame.

Cesto vyvaľkáme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Jablká vyžmýkame a pokladieme na cesto. Pocukrujeme podľa kyslosti jabĺk, posypeme škoricou. Môžeme posypať hrozienkami, alebo posekanými vlašskými orechami. Prikryjeme druhým cestom, okraje zatlačíme a cesto popicháme vidličkou. Celý koláč potrieme mliekom a upečieme do ružova.  Hotový pocukrujeme. 

Toto je predpis na menší plech, môžeme zdvojnásobiť všetky suroviny a použiť veľký plech.   

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.