Choď na obsah Choď na menu

Jablkový koláč linecký s posýpkou

Cesto:

300 g hladkej múky

200 g masla

100 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 vajce

 

Plnka:

1,5 kg sladkokyslých jabĺk

100 g jemného kryštálového cukru

1 vanilkový puding

hrsť nasekaných vlašských orechov

hrsť hrozienok 

2 PL rumu

1 PL masla

1 KL mletej škorice

 

Posýpka:

100 g polohrubej múky

50 g práškového cukru

mletá škorica na hrot noža 

2 PL masla

1 ČL medu

 

V mise spracujeme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, studené maslo nakrájané na kocky a vajíčko na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 30 min.

Zatiaľ olúpeme jablká, vykrojíme jadrince a nakrájeme na plátky.

Jablká dáme do hrnca s maslom, posypeme cukrom, škoricou, hrozienkami a orechami. Chvíľu podusíme a odstavíme.

K poduseným jablkám primiešame puding rozmiešaný v troche vody a rum. Necháme ešte prejsť varom. 

Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom, vyložíme cestom, ktoré vytiahneme aj na boky.  

Cesto pokladieme dusenými jablkami a posypeme posýpkou. Tú si pripravíme tak, že všetky suroviny spracujeme v mise vidličkou alebo prstami. Maslo použijeme studené.

Koláč pečieme 40 - 45 min. na 180 ºC.

Po upečení necháme vychladnúť, bude sa lepšie krájať.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.