Choď na obsah Choď na menu

Egrešový koláč

Rozpis je na okrúhlu koláčovú formu, priemer 26 cm.

Cesto:

200 g hladkej múky

150 g masla

5 - 6 PL ľadovej vody

štipka soli

 

Plnka:

500 g egrešu

100 g cukru

2 vajcia

150 ml zakysanej smotany

1 vanilkový cukor

šťava a kôra z ½ citróna (chemicky neošetreného)

 

Cesto môžeme spracovať v mixéri: Premiešame preosiatu múku, soľ a studené maslo pokrájané na malé kocky. Keď vznikne posýpka, pridáme ľadovo studenú vodu, premixujeme a cesto sa spojí. Vyberieme, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu.

Medzitým očistíme egreš. V malom hrnci zvaríme polovicu cukru a 2 PL vody, pridáme egreš asi 5 minút povaríme a necháme vychladnúť.

V mise vymiešame celé vajcia, zbytok cukru, vanilkový cukor do penista, pridáme citrónovú kôru, šťavu, zakysanú smotanu a dohladka vymiešame.

Cesto vyvaľkáme a dáme do vymastenej formy. Okraje vytiahneme aj na boky a dobre pritlačíme. Pokladieme egrešom a prelejeme krémovou zmesou.

Pečieme asi 45 min. na 190 ºC.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.