Choď na obsah Choď na menu

Broskyňový koláč s kyslou smotanou

 

Krehké cesto:

200 g hladkej múky

120 g vychladeného masla

60 g cukru

2 žĺtky

1 vanilkový cukor

štipka soli

maslo na vymazanie formy

strukoviny na predpečenie cesta alebo alobal 

 

Obloha:

1 kg broskýň alebo nektáriniek

100 ml zakysanej smotany

50 g cukru

2 vajcia

 

Cesto:

Múku, maslo na kúsky, cukor, žĺtky, vanilkový cukor a štipku soli spracujeme rýchlo. Stačí keď nám vznikne posýpka ako mokrý piesok. Zabalíme do potravinárskej fólie, pomocou nej cesto spojíme a dáme na 30 min. do chladničky.

Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom, môžeme aj vyložiť dno papierom na pečenie.  

Cesto vyvaľkáme a dáme do formy tak, aby siahalo aj na boky. Popicháme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme strukoviny (suchý hrach, fazuľu-tie potom schladíme a odložíme na budúce pečenie). Môžeme použiť dlhý pás alobalu. Zrolujeme ho po dĺžke a položíme na cesto po obvode vo vnútri formy. Bude ako záťaž.

Pečieme na 180 ºC asi 15 min.

Obloha:

Broskyne prudko sparíme vo vriacej vode, opatrne olúpeme a prekrojíme na polovičky. Vykôstkujeme. Vajcia rozdelíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky  s cukrom ušľaháme do peny, vmiešame kyslú smotanu a nakoniec opatrne sneh.

Z predpečeného cesta opatrne odstránime papier so strukovinami. Pokladieme broskyňami rezom dolu. Zalejeme vajíčkovou polevou a dopečieme asi 30 min.