Choď na obsah Choď na menu

Tvarohové pampúšiky

300 g hrubej múky

250 g jemného tvarohu

100 - 200 ml mlieka

10 g droždia 

30 g jemného kryštálového cukru

30 g masla

1 žĺtok  

1 - 2 PL rumu

1 ČL vanilkového extraktu

štipka soli

slnečnicový olej na vyprážanie

 

Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. 

Do veľkej misy preosejeme múku. Pridáme tvaroh, rozpustené a schladené maslo, žĺtok, rum, vanilku, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne, dosť tuhé cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu.

Cesto vyvaľkáme na 1,5 - 2 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 8 - 10 cm. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 min. kysnúť.

Vyprážame vo väčšom množstve horúceho oleja z obidvoch strán do zlata.

Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a posypeme cukrom, alebo škoricovým cukrom. Môžeme podávať s ovocnou omáčkou, napr. z mrazených malín alebo lesného ovocia. 

Z cesta môžeme robiť namiesto koliesok šúľky a tie vypražíme.