Choď na obsah Choď na menu

Slivkový koláč s posýpkou

dsc_0316.jpg

Toto kysnuté cesto je veľmi jednoduché, je to liate kysnuté cesto. Nemusíte ho spracovávať rukami na doske ani vaľkať.    

dsc_0316.jpg

Cesto:

500 g hladkej múky

500 ml mlieka

200 g krupicového cukru

100 g roztopeného masla

2 žĺtky

30 g droždia

štipka soli

 

Náplň:

1 kg sliviek (alebo iné šťavnaté sladkokyslé ovocie)

                         

Posýpka:

100 g hrubej múky

75 g studeného masla pokrájaného na malé kocky

75 g krupicového cukru

1 vanilkový cukor

 

Pripravíme si kvások:

Do misky odoberieme 1 lyžičku cukru a miešame s droždím až kým nám nevznikne redšia kašička. Pridáme 1 PL múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešame a necháme asi 10 min. na teplom mieste vzísť kvások.

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, vychladnuté maslo, soľ, žĺtky a zbytok vlažného mlieka. Ručným šľahačom - s hnetacími metlami - vymiešame na hladké cesto a prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hod. Hotové cesto bude trochu redšie, ale tak to má byť.

Medzitým slivky umyjeme, osušíme a rozpolíme. 

Rúru predhrejeme na 190 ºC. Veľký pekáč vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom a nalejeme doňho cesto. Poukladáme slivky vedľa seba rezom hore. Okraje necháme voľné.

Osobitne zmiešame studené maslo, múku, cukor a vanilkový cukor vidličkou. Posýpku môžeme pripraviť aj rukami.   

Posypeme koláč posýpkou a pečieme asi 40 min. Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.

 

Rada:

Množstvo cesta stačí na 2 veľké plechy. Koláč je šťavnatejší, šťava zo sliviek nepreteká. Posýpku je ale dobre zdvojnásobiť. Vyskúšala som to a je to lepšie.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.

Archív

Kalendár
apríl / 2024

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 666733
Mesiac: 6298
Deň: 319