Choď na obsah Choď na menu

Šišky

500 g hrubej múky

4 žĺtky

125 ml mlieka

50 g cukru

50 g masla

20 g droždia

1 - 2 PL rumu

trošku soli

tuk na vyprážanie

ľubovoľný lekvár na plnenie

 

V troche vlažného mlieka rozmiešame trochu cukru, droždie a trochu múky a na teplom mieste necháme dobre nakysnúť kvások.

Medzitým vymiešame maslo s cukrom, postupne pridávame žĺtky a vymiešame do penista. 

Primiešame kvások, rum, soľ a múku. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme asi na hrúbku prsta a vykrajujeme kolieska. Na jedno koliesko dáme trochu lekváru a prikryjeme druhým kolieskom. Okraje pritlačíme a necháme pomaly kysnúť pod utierkou. Môžeme aj po pritlačení okrajov prstami - tým že sa nám zväčší obvod - znovu vykrojiť. Tak sa nám cesto dobre spojí.

Šišky po chvíli obrátime a necháme kysnúť aj z druhej strany.

V hrnci ohrejeme dostatok tuku, aby v ňom šišky mohli plávať. Keď je rozpálený opatrne vkladáme šišky a smažíme ich z oboch strán do zlata.

Vyberáme dierovanou vareškou na papierovú utierku a necháme odsať prebytočný tuk.

Pocukrujeme. 

 

 

 

  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.